abinit8.10.3 tests [v8][t57] failed

option, parallelism,...

Moderators: jbeuken, Jordan, pouillon

Forum rules
Please have a look at ~abinit/doc/config/build-config.ac in the source package for detailed and up-to-date information about the configuration of Abinit builds.
For a video explanation on how to build Abinit for Linux, please go to: http://www.youtube.com/watch?v=DppLQ-KQA68.
IMPORTANT: when an answer solves your problem, please check the little green V-like button on its upper-right corner to accept it.

abinit8.10.3 tests [v8][t57] failed

Postby ziye » Fri Aug 02, 2019 11:48 am

Hello everyone,

I installed abinit 8.10.3 by following commands:
Code: Select all
./configure --enable-netcdf --prefix=/xx/xx
make
make install

I have already put the PATH and LD_LIBRARY_PATH of the netcdf package in my bashrc file. So I guess this could work.

But when I ran the tests: ./runtests.py -j4, it reported that the test [v8][t57] was failed with following error message:
Code: Select all
[v8][t57][np=1]: fldiff.pl fatal error:
The diff analysis cannot be done: the number of lines to be analysed differ.
File /work/home/nsccsz10_zhouzz/abinit-8.10.3/tests/v8/Refs/t57.out: 1826 lines, 165
ignoredFile /work/home/nsccsz10_zhouzz/abinit-8.10.3/tests/Test_suite/v8_t57/t57.out: 1825 l
ines, 165 ignored [file=t57.out][v8][t57][np=1]Test was not expected to fail but subprocesses returned 1

--- !ERROR
src_file: m_eph_driver.F90
src_line: 639
mpi_rank: 0
message: |
    netcdf support not enabled
...


YAML Error found in the stdout of [v8][t57][np=1]
--- !ERROR
src_file: m_eph_driver.F90
src_line: 639
mpi_rank: 0
message: |
    netcdf support not enabled
...


I also tried to write the netcdf's include and lib path during the configure step, but it still does not work.
Code: Select all
./configure --enable-netcdf --with-netcdf-includes="-I/work/soft/mathlib/netcdf/4.4.0/gcc-8.1.0/include" --with-netcdf-libs="-L/work/soft/mathlib/netcdf/4.4.0/gcc-8.1.0/lib" --prefix=/work/home/nsccsz10_zhouzz/abinit-8.10.3/install


I have no idea why "netcdf support not enabled". Thanks for your any comment.

Wish you have a nice day.
Best regards,
Ziye
ziye
 
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 10:29 am

Re: abinit8.10.3 tests [v8][t57] failed

Postby ebousquet » Mon Aug 05, 2019 10:23 am

Dear Ziye,
This looks strange indeed. Could you send us your config.log file in the first case (I mean, without specifying the path for netcdf, which should be downloaded automatically if you are connected to internet and should be the best option).
Best wishes,
Eric
ebousquet
 
Posts: 303
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:13 am
Location: University of Liege, Belgium

Re: abinit8.10.3 tests [v8][t57] failed

Postby ziye » Tue Aug 06, 2019 4:23 am

ebousquet wrote:Dear Ziye,
This looks strange indeed. Could you send us your config.log file in the first case (I mean, without specifying the path for netcdf, which should be downloaded automatically if you are connected to internet and should be the best option).
Best wishes,
Eric


Dear Eric,

Thanks for your replying. I have attached my config.log in the attachment.

I am installing ABINIT on a server without Internet connection, so I think the software can not download&install netcdf automatically.

By viewing the config.log, I am thinking is it because I need to install a netcdf-fortran library?

But I am still very confusing , I think netcdf is not a mandatory library for ABINIT. When I ran the tests, it should skip the tests which external libraries are not enabled. So even netcdf library may not enabled, it should skip that test. I do not know if my understanding is correct, looking for your reply.

By the way, I have attached the summary picture of "./runtests.py". Hope it helps.

Thanks a lot!
Wish you have a nice day.
Best regards,
Ziye
Attachments
config.log
config log in the first case
(128.31 KiB) Downloaded 7 times
summary.png
summary of "./runtests.py"
ziye
 
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 10:29 am

Re: abinit8.10.3 tests [v8][t57] failed

Postby ebousquet » Wed Aug 07, 2019 9:30 pm

Dear Ziye,
Quick response before looking in more details tomorrow, but you have to compile the fortran netcdf too and link to it.
Putting the path of your netcdf installation with --with-netcdf-includes= and --with-netcdf-libs= is the correct way as you did...
Best wishes,
Eric
ebousquet
 
Posts: 303
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:13 am
Location: University of Liege, Belgium

Re: abinit8.10.3 tests [v8][t57] failed

Postby ziye » Wed Aug 14, 2019 4:29 am

ebousquet wrote:Dear Ziye,
Quick response before looking in more details tomorrow, but you have to compile the fortran netcdf too and link to it.
Putting the path of your netcdf installation with --with-netcdf-includes= and --with-netcdf-libs= is the correct way as you did...
Best wishes,
Eric


Dear Eric,

Hi, I just installed netcdf-fortran and put its path when configure ABINIT. But the test of [v8][t57] still failed as before.
Code: Select all
YAML Error found in the stdout of [v8][t57][np=1]
--- !ERROR
src_file: m_eph_driver.F90
src_line: 639
mpi_rank: 0
message: |
    netcdf support not enabled
...


I have attached my config.log in the attachment. In addition, when I installed netcdf-c, I chose the option"--disable-netcdf-4". Since the installation of netcdf-fortran is depended on netcdf-c, I do not know if this will influence the installation of ABINIT. By the way, is it really matters that the test [v8][t57] failed? I mean, may I say that I installed ABINIT successfully in this situation? Or it means my installation is actually failed since I have one test failed?

Looking for your reply.

Wish you have a nice day.
Best regards,
Ziye
Attachments
config.log
2019-08-14
(130.2 KiB) Downloaded 8 times
ziye
 
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 10:29 am


Return to Configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest