ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

option, parallelism,...

Moderators: jbeuken, Jordan, pouillon

Forum rules
Please have a look at ~abinit/doc/config/build-config.ac in the source package for detailed and up-to-date information about the configuration of Abinit builds.
For a video explanation on how to build Abinit for Linux, please go to: http://www.youtube.com/watch?v=DppLQ-KQA68.
IMPORTANT: when an answer solves your problem, please check the little green V-like button on its upper-right corner to accept it.

ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby Jianz » Sat May 05, 2018 1:13 pm

Hello everyone:
I find a strange phenomenon:
With the same compiling parameters, the abinit 8.8.1 is much slower than abinit 8.6.3.
e.g for Al with vacumn slabs, the abinit 8.6.3 is about ~6 min, but the abinit 8.8.1 needs near 30+ min.
Why?
PS: virtual machine, 4 cores, 8 GB, CentOS 7.3 with openmpi paralel.
Thanks a lot!
Jianz
 
Posts: 4
Joined: Thu May 03, 2018 5:17 pm

Re: ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby ebousquet » Sat May 05, 2018 9:32 pm

Dear Jianz,
Are you really using the OpenMP parallelism or just MPI? If you are just running MPI, I advise to switch off the OpenMP.
Please also have a look what is discussed here about OMP_NUM_THREADS, etc:
https://forum.abinit.org/viewtopic.php?f=3&t=3829
Best wishes,
Eric
Last edited by ebousquet on Fri May 11, 2018 2:12 pm, edited 1 time in total.
ebousquet
 
Posts: 163
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:13 am
Location: University of Liege, Belgium

Re: ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby Jianz » Sun May 06, 2018 3:31 am

Dear Eric:

Thanks for your answer.
My meaning is, with the same compiling parameters, and the same running command, the New version is much slower than the old ones.
Usually the two version should give the nearly same running result, I think.

I also find it is the same fast for very small computation, but the difference is large for a little heavy computation.

I wonder if the newer version change some development structure ?
hence the compiling parameters is OK for the old one, but not for the newer one ?
Maybe before I find out the reason, I have to return back the old version.

Thanks again.
Jianz
 
Posts: 4
Joined: Thu May 03, 2018 5:17 pm

Re: ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby ebousquet » Mon May 07, 2018 12:53 pm

Dear Jianz,
Could you send your config.log file such as we can have a look and see what can be the problem?
Best wishes,
Eric
ebousquet
 
Posts: 163
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:13 am
Location: University of Liege, Belgium

Re: ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby Jianz » Wed May 09, 2018 3:21 pm

Al-04.in
Convergence test for Al+Vacumn Slab
(2.42 KiB) Downloaded 52 times
Dear Eric,
Thanks first for you kind help.
My main compiling parameters are as following:
./configure FC=mpif90 CC=mpicc CXX=mpicxx --prefix="/opt/ABINIT-Simple" --with-arch=x86_64 --enable-64bit-flags="yes" --enable-mpi="yes" --with-mpi-libs="-L/opt/MPICH3/lib -lmpi" --with-mpi-incs="-I/opt/MPICH3/include" --enable-mpi-io="yes" --enable-openmp="yes" --with-openmp-prefix="/opt/OPENMP3/bin" --with-openmp-libs="-L/opt/OPENMPI3/lib -lmpi" --with-openmp-incs="-I/opt/OPENMPI3/include" --enable-fftw3="yes" --with-fft-incs="-I/opt/FFTW3/include/" --with-fft-libs="-L/opt/FFTW3/lib -lfftw3_omp -lfftw3_mpi -lfftw3" --enable-libxc="yes" --with-libxc-incs="-I/opt/LIBXC4/include" --with-libxc-libs="-L/opt/LIBXC4/lib -lxcf03 -lxcf90 -lxc" --enable-atompaw="yes" --with-atompaw-bins="/opt/ATOMPAW4/bin" --with-atompaw-libs="-L/opt/ATOMPAW4/lib -latompaw" --enable-gw-dpc="yes"
The compiling is OK for both ABINIT 8.6.3 and 8.8.1.
The test input file is Al-04.in.

For ABINIT 8.6.3, it needs 6'08'', but for ABINIT 8.8.1, the running needs over 30+ min.

All the works are under VMWare Machinies, with CentOS 7.3, 4 cores, 8 GB.

I have change some compiling parameters, but the running results are the same.
So I don't know why!

Thanks.
Jianz
 
Posts: 4
Joined: Thu May 03, 2018 5:17 pm

Re: ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby ebousquet » Fri May 11, 2018 3:42 pm

Dear Jianz,
I've made a quick test on my machine (Linux Ubuntu 2*6 cores Xeon, gfortran compilation) and I have more or less the same calculation time on the input you sent for 8.8.1 and 8.6.3.
So far I don't see what can be your problem, could you re-test by enforcing export OMP_NUM_THREADS=1 to check if this can be the source of the problem?
Best wishes,
Eric
ebousquet
 
Posts: 163
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:13 am
Location: University of Liege, Belgium

Re: ABINIT 8.8.1 is much slower than ABINIT 8.6.3 ???

Postby Jianz » Wed May 16, 2018 5:07 pm

Thanks Eric.
I have reinstall my virtual machine with the newest CentOS-1804 and re-compiling my ABINIT-8.6.3 and ABINIT-8.8.1 under Windows 10 system.
This time, I don't use the shared folder. All files are within the virtual machine.
With the same input file, the ABINIT 8.6.3 takes 6'26'', but the 8.8.1 takes 10'22'' .
To my knowledge, the only perhaps reason is the virtual machine???
Next time, I will install these two editions on the real CentOS 7.4 system and compare them.
OK, till then I will post the result.
If the result is the same, maybe I have to wait for the next new edition.
Jianz
 
Posts: 4
Joined: Thu May 03, 2018 5:17 pm


Return to Configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron